Cel mai bun film străin din 2015 premiat cu Oscar

Născut în Ungaria în 1977, László Nemes şi-a petrecut adolescenţa şi primii ani din tinereţe la Paris, unde a însoţit-o pe mama sa în 1989, când a început o nouă viaţă în capitala Franţei.

Părinţii lui, regizor de teatru şi profesor universitar, s-au numărat printre oponenţii regimului comunist. László Nemes a crescut între două ţări şi două culturi, alegând să studieze mai întâi la Paris (Institutul de Studii Politice, apoi cinema la Sorbona, Universitatea Paris III), pentru a se muta apoi la Budapesta în 2003, la vârsta de 26 de ani, pentru a învăţa secretele cinematografiei.

A devenit asistentul lui Béla Tarr pentru filmul „Prolog”, parte a lungmetrajului colectiv „Visions of Europe”, apoi pentru filmul „The Man from London”. A regizat trei scurtmetraje, dintre care se remarcă „With a Little Patience” („Cu puţină răbdare”), care a fost selectat în 2007 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. Béla Tarr l-a învăţat: „Să te concentrezi pe detalii, să înţelegi semnificaţia fiecărei scene, faptul că totul trebuie să fie un proces impecabil, riguros, de la alegerea colaboratorilor până la realizarea în sine a filmului.” Înconjurat de o echipă mică, fidelă şi unită, László Nemes a petrecut ultimii cinci ani lucrând la realizarea acestui proiect. În 2011, a lucrat la proiect ca artist în rezidenţă la Cinefondation Résidence du Festival.


Filme dupa litera :   A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z                      Dupa an :    2018 2019 2020 2021 2022