”Meet in Pyongyang” e un film ce ne arata cate ceva din traiul secret al Coreei de Nord

Jocurile Arirang din Coreea de Nord sunt fascinante și impresionante mai cu seamă prin amploarea lor, dar și prin extravaganță, opulență și caracterul lor destul de misterios pentru străini. Pentru cei care au trăit în vremurile comunismului românesc, atunci când Nicolae Ceaușescu își stabilise cultul personalității, sărbătoarea Arirang amintește de manifestațiile colorate de pe stadioane, în onoarea șefului de stat, manifestații la care sute de persoane realizau din trupurile lor costumate la fel diverse coreografii complicate.

”Meet in Pyongyang”, primul film co-produs de China și Coreea de Nord, arată o astfel de manifestare, recreată special pentru film de un grup imens de 100.000 de oameni. Cele două țări asiatice vecine nu au mai colaborat la un alt film în peste 60 de ani de relații diplomatice. Ineditul acestei colaborări, dar și al subiectului, a făcut ca drama dansantă să incite interesul distribuitorilor de film din Coreea de Sud, Japonia, dar și Europa la piața de film de la Festivalul Internațional din Shanghai. Filmul lasă politica deoparte și pune în centrul atenției cultura și în special dansurile tradiționale coreene. Scena de dans specifică Arirang-ului înseamnă opt minute de dans executat de un impresionant grup de 100.000 de oameni, dans executat special pentru acest film. ”Cumpărători din toată lumea s-au arătat interesați să aflemai multe despre cum trăiesc oamenii în această țară învăluită într-un aparent mister și înțesată de secrete”, a spus Lan Lixin, vice-președintele companiei co-producătoare Henan Film pentru THR.

Filmul “Meet in Pyongyang” a fost susținut și de Ministerul de Cultură din Coreea de Nord, însă, din cauze politice, scenariul a durat doi ani, fiind scris doar ca urmare a unui șir de negocieri diplomatice purtate cu țara considerată cea mai izolată de exterior din lume. În acești doi ani au fost create zece variante de scenarii, care au suferit modificări și adăugiri venite atât din partea chinezilor, cât și a coreenilor. ”Reprezentanții Coreei de Nord au insistat să spună povești despre istoria prieteniei dintre țările noastre, dar tot ce au propus erau povești din perioada războiului de rezistență împotriva Japoniei (când China și Coreea de Nord au fost aliate – n.r.) și din timpul războiului corean. În schimb din partea chineză au venit rețineri față de amintirea trecutului, căci noi nu vorbim foarte mult despre ce a fost, noi doream să facem un film contemporan în care să arătăm lumii Coreea de Nord din zilele noastre, un film care să aibă valoare comercială, un film atractiv pentru publicul tânăr din China”, a mai spus producătorul chinez Li Shuihe.

Jocurile Populare Arirang au fost inaugurate în 2002 și constau din spectacole diverse de dans tradițional, gimnastică și extraordinare coregrafii sincronizate realizate de 100.000 de persoane. Li a văzut Arirang-ul în trei ani diferiți și i-a venit ideea ca povestea filmului să fie despre un schimb de experiență dintre doi maeștri din zilele noastre specializați în dansuri tradiționale. ”Reprezentanții Coreei de Nord nu au vrut să existe niciun conflict în scenariu. Erau reticienți la ideea ca vreauna dintre țări să fie prezentată ca și cum nu ar avea dreptate. Dar unde mai e drama, intriga? Așa că în cele din urmă ne-am pus de acord ca drama să provină din neînțelegeri”, a explicat Li. Filmările au avut loc la Pyongyang, bugetul fiind de 15 milioane de yeni (2.3 milioane de dolari). ”Actorii nord-coreeni, de la cei din roluri principale până la figuranți, nu au primit bani. Ei spuneau că e o onoare să-și aducă o contribuție pentru țara lor. Dar, bineînțeles, actorii chinezi au fost plătiți”, a adăugat producătorul chinez.

Filmările pentru reconstituirea Arirangului ar fi trebuit să țină 15 zile întregi, dar au durat doar câte o jumătate de zi fiindcă producătorii nu au știut cum ar putea să hrănească atâția oameni. ”Începeam filmările dimineața devreme și până la prânz. Apoi îi lăsam pe toți să meargă acasă și continuam a doua zi. Nu am știut cum să organizăm o pauză de masă pentru 100.000 de oameni zi după zi”, a spus unul dintre producători. ”Meet in Pyongyang” e prima co-producție oficială China – Coreea de Nord. A mai fost filmul ”Oriental Gladiator” din 2005, dar acela n-a fost acceptat în forma sa finală de reprezentanții Coreei de Nord. Premiera oficială a dramei cu dans e stabilită mâine, 26 iunie, la Pyongyang, iar în China, la Beijing, e în iulie. Ambele premiere vor avea loc în prezența reprezentanților oficiali ai guvernelor din cele două țări, dar conducătorul coreean Kim Jong-un se presupune că nu va lua parte la proiecții.

evomag.ro

Filme dupa litera :   A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z                      Dupa an :    2018 2019 2020 2021 2022